DELA

Alla borde jobba för rättvisa löner

Tänkte kommentera att det ofta är vi kvinnor som har låga löner, beroende på hur man värdesätter typiska kvinnojobb. Det är inte alltid korrekt värderat. Men vi själva kan inte ändra på det, för det ligger hos chefer och politiker om man jobbar inom det kommunala, staden eller landskapsregeringen och dylikt.

Rättvisa och jämställda löner borde alla jobba för. Landskapet började det jobbet åratal efter att de kunde påbörjat det, och samma gäller Mariehamns stad. Men det är väldigt fult gjort mot de lågavlönade som kanske haft för låg lön i flera år redan. Gör man en arbetsvärdering för alla tjänster lär det ju höja lönen för många anställda. Men flera år för sent. Det inverkar tyvärr också på pensionen. Går inte att ta igen det man förlorat där.

Det har dessutom blivit alldeles för stora löneskillnader mellan anställda och chefer eller andra i högre ställning. Borde vara gränser för hur stor skillnaden får vara när det gäller anställda/chefer för alla arbetsplatser. Har man en låg lön blir nog inte livet som pensionär särskilt roligt.

Samtidigt som överbetalda chefer får mer i pension än vad många andra hade i bruttolön. Nog dags att införa medborgarlön. Eller att sätta tak för hur stora pensioner får bli, oberoende vad man betalat in. Att alla kan leva ett bra liv, både som arbetande och som pensionär, borde vara det viktigaste.

EN AV ALLA LÅGINKOMSTTAGARE