DELA

Ålandstrafikens stela bemötande

Då jag kör hem från Åland, Brändö, klingar i radion en reklam där en kvinna kallar oss till att besöka Åland. Och jag kommer att tänka på mina besök på Brändö och den ovänlighet och stelhet i Ålandstrafikens bemötande av mig som kund, en besökare av just – Åland.

Fredagen den 5 april beställde jag en bilplats samma dag för att åka från Osnäs till Åva. Jag var i Helsingfors för att sköta min åländska mammas bankangelägenheter och kunde under dagen konstatera att jag hinner ännu ut med 19.00-färjan. Ålandstrafiken rekommenderar att bokningarna görs på nätet. Så försökte jag också göra. Men bilplats reservationen på nätet ville inte lyckas, så jag gjorde om bokningen – samma registernummer, samma resa, samma dag, samma klockslag och nu fick jag svar att bokningen gått igenom.

Klockan 16.00 satte jag mig i bilen i Helsingfors, för att åka via Åbo efter min hund och vidare ut till det härliga Åland som kallar – Brändö. Klockan 16.34 ringer min telefon. Det är från Ålandstrafiken, där personen upplyser mig att jag har bokat två bilplatser på samma tid idag och de vill höra sig för om jag möjligen har gjort ett misstag. Jo, säger jag och förklarar mitt försök att boka bilplats. Personen i telefonen ber mig vänta och jag väntar och hoppas det inte hänt något med färjan, så att jag inte kommer ut i kväll. Personen kommer tillbaka och meddelar mig att jag måste betala 20 euro för att jag inte annullerat bilplatsen, enligt Ålandstrafikens regler 12 timmar före färjans avgång. Jaha, säger jag, men hur kan jag annullera den om jag reserverat den 8 timmar 24 minuter före färjans avgång? Ja, svarar hen, var glad att du inte får betala 40 euro för skulle inte hen ha ringt upp mig, skulle det ha tolkats som en “no show” och det skulle ha kostat mig så mycket mera och dessutom tar vi inga ansvar för kunders felbokningar.

Men tar Ålandstrafiken ansvar för ett stelt boknings system som inte noterar, dubbelbokning med samma resa, samma registernummer, samma dag, samma tid. Vem bokar så? Tar Ålandstrafiken hänsyn till att en resenär bokar sin bilplats mindre än 12 timmar före färjans avgång? Tar Ålandstrafiken hänsyn till att livet går sin gilla gång, att allting inte kan planeras enligt 12 timmar? Tar Ålandstrafiken hänsyn till mänskligt fel?

Då jag kom ner till färjefästet och körde ombord, var det bara ett fordon, förutom min på färjan fredagen den 5 april klockan 19.00 från Osnäs till Åva.

Att ha ett sådant osmidigt och stelt Orwellskt dystopiskt bokningssystem, att ha ett sådant ovänligt bemötande klingar dåligt med den reklam som Visit Åland vill förmedla.
ANNA VON BRUUN