DELA

Ålandstrafiken gör alltunderbart komplicerad

Vi har varit i skärgården för första gången på många, många år. Vi tänkte ta 8.05-färjan från Torsholma till Hummelvik på onsdag och bokade på nätet. Fanns inte plats på bildäck. Vi försökte boka tisdagmorgon i stället. Samma svar, ingen plats på bildäck. Vi bokade 15.15-färjan på onsdag i stället, där fanns det plats.

Vi beslöt att chansa och åkte till färjfästet på onsdagmorgon. Det var inga problem, vår husbil rymdes med klockan 8.05.

Klockan 10, när Ålandstrafiken öppnade, ringde jag och avbokade 15.15-turen. Det blir en straffavgift på 20 euro, blev jag upplyst om. Va? Straffavgift?! Om man avbokar senare än 12 timmar före blir det en straffavgift, sade mannen på Ålandstrafiken.

Så jag borde ha avbokat vår bokade resa senast 12 timmar före avgång, det vill säga senast 03.15 natten mellan tisdag och onsdag och bara hoppats på att vi ryms med 8.05. Det vågar man ju inte chansa på, att lämna sig helt utan bokning.

Och dessutom, ordet straffavgift. Man blir bestraffad av Ålandstrafiken om man inte avbokar senast 12 timmar före.

Ålandstrafikens bokningsregler består av 9 tättskrivna sidor. Ambitionen har tydligen inte varit att göra allt så enkelt och lättfattligt som möjligt. Bokningsreglerna är ett typiskt exempel på byråkrat/politikermaktutövning. Ingenting ska göras enkelt. Allt ska göras så underbart komplicerat som möjligt.