DELA

Ålands radio för egen vinning

Tack för att du stiger ut, Jörgen Pettersson (JP).

Det är hedervärt att du äntligen offentliggör din syn på journalistik, och framför allt, förutsättningarna för densamma.

För Jörgen Pettersson (C) finns inga gränser mellan politik, ägarinflytande eller egenintresse och redaktionens oberoende. Ingen nyhet i sig då det de facto speglat JP:s ”karriär” inom det journalistiska skrået.

Nu fortsätter JP sin personliga agenda genom att öppet stötta tanken på en sammanslagen tjänst som redaktionell chef och VD inom Ålands public service-bolag Ålands radio & tv (ÅRTV). Risken för att denna person, som å ena sidan ska fungera som ledare för den oberoende journalistiken och å andra sidan som föredragande och verkställande för den politiskt tillsatta styrelsen, hamnar i en ohållbar lojalitetskonflikt stör inte.

Som utbildad journalist med över 25 år i yrket blir jag minst sagt oroad då politiska krafter genom ÅRTV:s styrelseordförande Jesper Eliasson (C) nu föreslår en sammanslagen tjänst. Att ens föreslå en sådan lösning/tjänst visar på bristande insikt och kunskap om det oberoende journalistiska uppdraget och för att driva ett bolag i allmänhetens tjänst, finansierat med avgifter.

Hoppas verkligen, för den fria journalistiken och ÅRTV:s framtid, att Ålands enda public service-bolag efter valet i höst förblir politiskt oberoende och leds av kompetenta krafter.

Sedan kan man fråga sig om ett litet bolag som ÅRTV behöver en VD-tjänst. Kanske en arbetande styrelseordförande vore ett alternativ. Dock inte sittande.

Slutligen anser jag att ÅRTV gör ett bra journalistiskt hantverk med tanke på förutsättningarna. Men allt går att förbättra. Om de styrande politikerna skulle få ändan ur vagnen och införa en medieskatt i stället för dagens föråldrade licenssystem kunde verksamheten byggas och tryggas på lång sikt.

Ove Andersson, journalist