DELA

ÅF tar avstånd från osakliga anklagelser

I insändaren ”Ålands Framtid under lupp” i Nya Åland den 23 maj anklagas partiet för att ”gömma rasistiska och främlingsfientliga åsikter” utan att närmare ange grunden för ett sådant påstående. Signaturen ”Främling” påstår även att Ålands Framtid skulle vara en modernisering av Fria Åland. Båda påståenden är dock felaktiga.

Ålands Framtids har konsekvent drivit den politiska linjen att Åland ska vara ett öppet och tolerant samhälle fritt från diskriminering på grund av kön, ras, hudfärg eller ursprung. Därutöver har vi ställt tydliga krav på att detta ska omfattas för att få representera partiet på officiella poster.

Ålands Framtid som förening bildades ursprungligen som en fristående tankesmedja runt millennieskiftet och valde mot bakgrund av en avstannad självstyrelseutveckling och en oroväckande utveckling för det svenska språkets ställning i Finland att ombilda sig till ett politiskt parti år 2003. Frågor som är än mer aktuella i dagens läge och som även framöver kommer att kräva stora politiska ansträngningar från oss ålänningar.

”Främling” har därför rätt på en punkt när personen skriver: ”Det blir inte bättre i vårt samhälle av att man knyter näven i byxfickan.” En saklig och konstruktiv debatt där deltagarna vågar stå för sina åsikter under eget namn är definitivt att föredra.

Axel Jonsson

Ordförande för
Ålands Framtid