DELA

ÅF ensamt om att försvara Åland?

Hur kan partierna bakom sittande landskapsregering vara så naiva att de säger sig tro på Finlands löften om åländsk EU-plats och försvar av snuset? Denna fråga är och förblir en gåta för mig.
Enligt tidningsuppgifter denna vecka säger sig finska EU-parlamentariker riskera att bli utskrattade om talet om en åländsk plats i EU-parlamentet förs på tal. Så mycket för regeringen Vanhanens brösttoner om att det nu minsann skall jobbas för Ålands bästa!
Ålands Framtid har än en gång fått rätt i att frågan om fördelning av EU-platserna är och förblir en intern fråga för medlemsstaterna.

Finland hade en chans att lyfta fram Ålands unika status som motiv för ett eget EU-mandat och det var i samband med EU-inträdet. Men Finland hade då inget intresse av att säkerställa åländska intressen. Att samma inställning lever kvar och frodas bekräftar samtalen med parlamentarikerna.
Om en dryg vecka skall EU-topparna ta ställning till ett reviderat EU-fördrag och om ett halvår når med stor sannolikhet fördraget Ålands lagting. Väljarna borde ställa sig följande fråga: vilka partier kommer att än en gång låta Finland köra över Åland helt och hållet?

Ålands Framtid håller emot och vägrar godkända ett fördrag så länge Åland saknar ett reellt EU-inflytande inkl rätten att försvara sig inför EU-domstolen. Godkännandet av EU-böterna 2004 visade att Ålands Framtid ensamt fick försvara åländska intressen. De övriga partierna röstade igenom dessa för ålänningarna så fatala böterna. Upprepas historien?
Rolf Granlund
Ålands Framtid