DELA

ÅAB sviker gamla kunder

Det är ”inne” bland bankerna på Åland att sluta med kontanthantering. Först Nordea och nu ålänningarnas ”egen” bank Ålandsbanken följer mönstret från Sverige. Uselt!

Vad gör vi kunder som verkligen behöver hantera kontanter ibland. Kanske vi inte kan eller vill öppna ett konto, sätta in pengar på vårt konto och sedan betala en räkning. Varför göra det så svårt och krångligt? Är inte banker till för att hantera pengar mot avgift?

Häromdagen gick jag in på ÅAB på Nygatan med kontanter i handen och ville betala en räkning. Ålandsbanken har två kassor speciellt för kontanter, men jag fick inte betala min räkning. Jag frågade vad avgiften för att betala direkt var. Men den unge banktjänstemannen kunde inte ta emot mina kontanter, sade han. Då bad jag att få tala med hans chef.

Jag har känt ”chefen” i 22 år och frågade vänligt om de ändå inte kunde ta emot mina pengar. Men hon tvärnobbade.

Bankerna skyller ofta på ”rånrisken”, men det förstår väl alla att det är för att de vill spara pengar! Vad är skillnaden på att ta emot mina kontanter, och sätta in dem på någon annans konto jämfört med att emot mina kontanter och sätta in på mitt konto? Exakt hur blir rånrisken större?

När nu Ålandsbanken stänger kontoret på Hugos i Hammarland visar man dessutom att man struntar i alla gamla kunder, som kanske inte har dator med internet eller smartphone med alla appar.

Dåligt och snålt! ÅAB visar sitt rätta ansikte.

Mats Granesäter

Hammarland

Svar:

Skälet till att vi inte tar emot kontanter och förmedlar dem direkt till någon annan än till kundens eget konto beror på de krav som betaltjänstlagen ställer på kontantbetalning över disk. För att möjliggöra ett korrekt förfarande finns också en lagstadgad rätt till ett konto att betala ifrån och därmed göra betalningar till andra i enlighet med gällande regler.

Vi ser för tillfället på en lösning för våra kunder att kunna lyfta kontanter från konton i Ålandsbanken i samarbete med Hugos affär i Hammarland, min tro och förhoppning är att vi har en lösning på plats för det inom månaden.

Mikael Mörn

Direktör Affärsområde Åland

Ålandsbanken Abp