DELA
Foto: Jonas Edsvik

2016 från A till Ö

Aleppo – Kriget i Syrien är helvetet på jorden. Det är ett stort misslyckande från västvärldens sida. Många ålänningar har engagerat sig i insamlingar till förmån för krigets offer medan stormakterna leker med Syrien som om det handlade om ett sandslott.

Blomsterhaven – Oavsett om de är i Bryssel, Berlin eller Bagdad är de fruktansvärt att många mist sina liv i terrordåd med politiska förtecken och vansinnesdåd. Låt oss slippa det 2017.

Chipsfabriken – Årets enskilt viktigaste nyhetshändelse ur ett åländskt perspektiv. 2015 hade knappt börjat då käftsmällen om att fabriken var nedläggningshotad kom. 200 arbetsplatser var hotade och kringeffekterna hade varit stora. Efter fyra månaders intensivt arbete från både näringslivet och många åländska politiker var fabrikens framtid säkrad. Årets bästa exempel på vad ett flexibelt Åland kan uppnå när alla drog i samma riktning.

Docka? Mariehamns flaggskepp Pommern har varit ett hett debattämne eftersom flera personer ifrågasatt den planerade torrdockan.

Eckerö – Hur ska det gå för den landbaserade fiskodlingen Fifax? Vad händer med Smart Park? Och hur farliga är uranhalterna i dricksvattnet?

Finlands flyktingpolitik – Skämskudden räcker inte längre till för den inhumana flyktingpolitiken.

Guld – IFK Mariehamn stod för årets främsta idrottsprestation när laget tog sitt första historiska ligaguld.

Hotet mot svenskan – Under Juha Sipiläs regering hotas svenskan av flera viktiga domänförluster. Nyan har lyft fram oron flera gånger och tyvärr verkar oron befogad.

Inga pengar – Visit Ålands kassakista sinade och i slutet av året upptäcktes att föreningen skinnats på pengar. Polisutredningen pågår och brottsmisstankarna blottade också den djupa sprickan mellan föreningsmedlemmarna.

Jomala – Den skuld- och fossilfria kommunen har lägst skattesats i hela Finland.

Kommunstrukturen – Ingen tid har försakats när landskapsregeringen arbetar vidare med att mejsla fram en ny kommunkarta. Takten lät inte avta. Dags för regeringspartierna att berätta vad de tycker.

Lågvattenmärke – Regeringens Sipiläs historiska svek då han ensidigt bröt avtalet om vindkraftsstödet på 60 miljoner euro till åländska vindkraftsproducenter.

Mordförsök – I augusti skakades Åland av ett mordförsök då en 48-årig man knivhögg sin ex-fru och flydde med barnen. Kvinnan överlevde attacken och barnen skadades inte fysiskt. Tingsrätten har dömt mannen för mordförsök men vilket straffet blir är ännu oklart eftersom tingsrätten väntar på resultatet från mannens sinnesundersökning.

Ny chefredaktör – Nyan fick en ny chefredaktör, Anna Björkroos.

Oppositionen – Väsnas mycket men får, som vanligt, igenom lite. Misstroendeomröstningen det senaste exemplet.

Paf – Anders Ingves fick gå från landskapets kassako. Orsaken som angavs: Paf hade inte vuxit tillräckligt på de internationella marknaderna. Konspirationsteorierna haglade om varför Ingves egentligen fått sparken, men fram till skrivande stund har ingen annan orsak kunnat bestyrkas.

Status Quo – Demilitariseringen diskuterades häftigt efter att försvarsminister Jussi Niinistö tog upp frågan om Ålands försvar. President Sauli Niinistö satte punkt för diskussionen då han konstaterade att Finland inte kan förändra de internationella avtalen själv och att frågan bör diskuteras med ålänningarna.

Rabalder – Ska dagisbarnen gå i julkyrkan? Få frågor har upprört så mycket som denna. Svaret blev att dagisen får bestämma själva.

Självstyrelselagsreformen – Projektet har tuffat på i sju år, men när slutrakan hägrar blir uppförsbacken allt brantare.

Trump – .

Ungdomarna – Drogmissbruket ökar och också mobbningen i skolorna i Mariehamn verkar öka enligt den färskaste statistiken.

Vårdöfallet – Vårdös kommundirektör Jarl Danielsson fick inte fortsatt förtroende efter att han förespråkat att Vårdö inte ska ta emot en kvotflyktingfamilj på fyra till fem personer av ekonomiska skäl. Landskapsregeringens spretiga sätt att kommunicera till att Danielsson inte fick fortsätta får däremot inga pluspoäng. Lättast hade det varit att prata ihop sig från början och ge ett gemensamt uttalande som alla står bakom.

WHA – IFK kammade hem guldet och trycket på att renovera arenan är större än tidigare. Men vem betalar?

breXit – Britterna röstade för att gå ut ur EU och det politiska jordskalvet blev ett faktum. Den franska staden Beaucaire hyllar nu britterna med en gata vid namn Rue du Brexit. Vart den leder? Ingenstans. Tyvärr ser Brexit ut att leda mot ett försvagat EU där populismen och nationalismen vinner mark snabbt.

Yttrandefrihet – Hoten mot opinionsbildare ökar och är ett allvarligt demokratiproblem. Polisen behöver bli mycket bättre på att utreda brotten och vi behöver försäkra oss att vi debatterar på ett respektfullt sätt.

Zoologisk kris – När Lilla holmens påfåglar var tvungna att avlivas på grund av smittosam fågelinfluensa.

ÅHS-besparingar – Demensavdelningen lades ner när landskapsregeringen valde att spara bort två miljoner från Ålands hälso- och sjukvård.

Äckligt! – Kryssningsfartyg får inte dumpa sitt avloppsvatten i Östersjön efter 2021, bestämde IMO enhälligt i år. Skitbra beslut, även om det kommer allt för sent.

Öde ö? – Finansminister Mats Perämaa har sagt att Sottunga kommun ska upphöra. Vad som händer får nästa år utvisa.