DELA

100 dagar axgan?

Som jag redan delat tidigare, så kommer jag inte att ställa upp i lagtingsval i höst. Jag har nämligen en bra plattform redan nu i mitt jobb att jobba med och för det jag brinner för, alla mänskors lika värde, delaktighet i samhället och rätt att få leva på egna villkor. Men jag har en hjärtefråga till, och det är den åländska maten.

I mars 2013, innan ordet axgan var uppfunnet, utmanade jag mig själv att äta uteslutande åländskt en månad. Eller ja, vi gjorde undantag för kaffe, salt och oboy men i övrigt bara åländskt. Mycket rotsaker blev det, det var ju ändå mars, men det gick och det blev inte dyrare än annars. Vi åt däremot annan mat än vanligtvis, och matsvinnet sjönk drastiskt. På en vecka fick jag bara botten fylld på komposthinken!

Så, nu vill jag, trots att jag inte kandiderar i valet själv, utmana dig som gör det. Den 12 juli är det 100 dagar till valet. Den bästa tiden på året att äta närproducerat. Finns inga ursäkter, utbudet är stort och priserna de lägsta på hela året under sensommar/höst. Så jag utmanar just dig: Gå axgan 100 dagar! Gör en insats både för dig själv, de åländska odlarna och den åländska ekonomin! Anta utmaningen, utmana andra i din närhet och tagga #100dagaraxgan!

Cita Nylund