DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>HJÄLPSAM Finströms glädjespridare Fjalar Eklund hjälper gärna sina medmänniskor i Godby. Hans bil är faktiskt Bingolottos första vinstbil på Åland.

Fjalar sprider glädje med sin taxi i Finström

Finströms glädjespridare gör som taxichaufför många gånger mer utöver det vanliga. Han hjälper till med handling och att bära matkassar, och dessutom är han en hejare på att laga rådjurssoppa.

Naturligtvis är det Fjalar Eklund vi är på jakt efter.
Han sitter precis och äter lunch när Nyan dyker upp i Godby. Han lyser upp när han får syn på oss och vännerna runt honom avslöjar att han redan hunnit skryta om sin utmärkelse.

I nomineringen nämndes allt från goda recept på rådjurssoppa, till hjälp med handling och hans centrala roll i jaktvårdsföreningen.

– Jag brukar skriva protokoll för dem, det blir så mycket pappersarbete med jakt. Men det gör jag bättre än jagandet, säger Fjalar.

Varför sprider du glädje?

– Jag är precis som jag är. Det finns inga motiv bakom det jag gör. Morsan är en riktig glädjespridare, så det kommer väl därifrån.

Har du medvetet gått in för att vara en glädjespridare?

– Nej, absolut inte. Det måste finnas många som tycker att jag är en bedrövlig typ, men det är ju bra om jag ka glädja någon. Både genom jobbet och på fritiden har jag alltid rört mig mycket bland folk. En del är arga och andra glada, det är sånt som hör till.

Hur orkar du med vardagen?

– Går man och sover på kvällen så orkar man upp på morgonen, det är inte svårare än så. Min snarklåda (en så kallad CPAP för att motverka sömnapné, reds. anm.) fungerar bra eftersom jag rökte bort halva lungorna i ungdomen.

– Sedan är jag på Mattssons lite när det passar. Det är mycket som ska avhandlas runt bordet där. Människors hjärnor består mest av paragrafer nu för tiden, så det är bra att släppa in lite av det sunda förnuftet emellanåt.

Förstår alla din humor/din vänlighet?

– Nej, men jag tror att de flesta har lärt sig. Vi har en speciell jargong runt bordet inne på Mattssons, vår humor är inte för de känsliga så att säga. Men inte kan ju alla tycka lika om allt, det blir för platt om alla är överens hela tiden. Jag ser till exempel hellre på damernas fotboll än herrarnas. Damerna spelar mer med insidan av huvudet.

Vad får dig att le?

– Jag har lika lätt för att gråta som att le, det går båda vägar. Jag vistas mycket med folk och det sociala har alltid varit en naturlig del av livet för mig.

Vad gör du när du är arg eller ledsen?

– Jag går runt hemma och gruffar lite. Om jag är ledsen så är jag väl det en stund så är det bra sen. Är det riktigt illa brukar jag ta en promenad.