DELA
Foto: Ida K Jansson<07_Bildrubrik>FESTFIXARE Yvonne Gustafsson startade släktforskningen redan för 20 år sedan och för ett år sedan dammade hon av pappren och bjöd in till fest.

Släktkalas drog fullthus i Hammarbo

185. Så många ättlingar till Albert och Emma Andersson lyckades Yvonne Gustafsson samla ihop till fest efter en släktforskning som dragit ut över 20 år.
När Yvonne Gustafsson började jobba på Hammarlands församling 1981 tänkte hon att det skulle vara kul att börja släktforska. Hon bestämde sig för att börja på sin pappas sida, med sin farfars far Albert Andersson. Han fick tillsammans med hustrun Emma 15 barn, vars ättlingar Yvonne nu lokaliserat.

– Forskningen blev liggande i 20 år tills förra året och så tyckte jag det kunde vara kul att samla ihop alla, säger Yvonne som tagit facebook och andra sociala medier till hjälp.

Och på lördagen samlades de. Eller i alla fall 185 stycken av dem. Parkeringen framför Hammarbo var knökfull på lördagskvällen när kusiner, pysslingar och sysslingar trängdes och skålades. Den största uppslutningen är åländsk, men det finns också en del svenskar och en amerikan. Bara bland de församlade ålänningarna finns det många överraskande släktband, säger Yvonne.

– Jag gick i skola med en person jag inte visste jag var släkt med.

– Det är säkert många man inte visste man är släkt med, säger Marlene Mörn som deltar i släktkalaset med sonen Hjalmar och maken Mathias Kottelin.

– Det här är jättetrevligt, kul att det blev så många

Lille Hjalmar är bara 10 månader och en av de yngsta festdeltagarna. Den äldsta festprissen däremot är Sidi Kuhlman, som just fyllt 90 år.

– Emma var min mormor och Albert min morfar. Min mor var den äldsta, säger Sidi som är imponerad av familjekalaset.

– Det här var storartat!

På schemat för träffen står en promenad till Alberts och Emmas grav, samt middag, mingel och dans. Yvonne hoppas även få hjälp med att reda ut luckor i släktforskningen.

– Men huvudsaken är att de får umgås och prata med varandra.