DELA
Foto: Kiki Alberius-Forsman<07_Bildrubrik>ETT RIKT SJÖMANSLIV Bo Rosenqvist var bara 15 år då han mönstrade ut på Waldemar Höglunds m/s Diana som mässkalle. Där var han med om en kollision. Senare blev han själv både befälhavare och psykolog i ett företag som valde ut lämpliga sjöbefäl till rederierna.

Från mässkalle till kapten – och psykolog

Bo Rosenqvist blev intresserad av sjömanslivet då det ibland på somrarna låg fartyg och lastade ”propps från Baltik” utanför hemstranden i Lemland Hellestorp

– Jag fick möjlighet att som pojke förtjäna en slant på att ro besättning och ibland skeppsredare till och från fartygen som låg och lastade. Flera gånger rodde jag skeppsredare Waldemar Höglund ut till ”sina” fartyg, berättar han.

År 1961 då Bo var nyss fyllda 15 år mönstrade han ut på sjön för första gången på Waldemar Höglunds m/s Diana som mässkalle. Det blev ett händelserikt första år ombord på Diana.

– En vårdag på södra Östersjön kolliderade vi med en större rysk lastbåt. Det var efter lunch och jag råkade vara uppe på bryggan för att prata med styrmannen. Det var dimmigt vid detta tillfället och jag såg det ryska fartyget närma sig.

Läs mer i födelsedagsintervjun i Nya Åland den 2 november.