DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>REGNIGT Dagens turister Mickael Chaveroche från Tahiti och Kira Ström från Helsingfors har hunnit med mycket under sin semester på Åland.

”Smart Park var ju för barn”

Precis invid Bomarsunds fästning i Sund hittar vi dagens turister Mickael Chaveroche och Kira Ström. Mickael kommer från Tahiti, men bor nu i Helsingfors med Kira som han träffade under sin studietid där.

Hur har ni hittat hit?

– Jag har hört mycket om Åland och tyckte att det lät fint, och sedan ville jag göra något coolt på midsommar så då bestämde vi oss för att åka hit, säger Mickael.

Han och Kira listar tillsammans upp allt de gjort under besöket. De har hunnit med mycket och berättar bland annat om Pommern, post- och tullhuset i Eckerö och Kastelholms slott.

– Jag ville jättegärna se Smart Park också, men den var ju tydligen för barn. Vi älskar det här stället, men det var lite synd med vädret. Och sedan såg vi stångresningen i Kastelholm också och min mamma var jätteimponerad över midnattssolen.

Vad kan man hitta på som turist på Tahiti?

– En massa. Man borde åka ut till de 200 mindre öarna i skärgården och Bora Bora är värt ett besök. Man kan surfa och dyka och vandra i bergen. Om man campar där uppe har man nästan en 360 graders utsikt. Man kan även dricka kokosmjölk och smaka rå tonfisk. Man borde vara där minst tre veckor om man vill hinna se allt, säger Mickael.

Och i Helsingfors då?

– Den vita kyrkan och Vinterträdgården är trevliga, säger Mickael

– Vilka klichéer, säger Kira som tycker att det är svårt att komma på saker att se på hemmaplan.

Men klichéer har vi inget emot!

– Caféet på Skifferholmen brukar vara jättepoppis på somrarna, säger hon.

– Och så kan man cykla i Brändö, säger Mickael.