DELA
Foto: Erkki Santamala14 PERSONER TILL KÖKAR Ami Airio längtar tillbaka till Kökar där hon har många fina minnen från sin ungdomstid. Nu vill hon visa upp denna skärgårdskommun för barn, barnbarn och bekanta.

”Jag vill visa Kökar för barn och barnbarn”

Anne-Marie ”Ami” Airio, från Helsingfors, sitter på skärgårdsfärjan Skiftet omgiven av barn, barnbarn, barnens vänner och deras barn, allt som allt 14 personer varav 8 barn.

Vart är ni på väg?

– Vi ska till Kökar över dagen bara.

Vad ska ni göra där?

– Vi ska titta på kyrkan och handelsboden, vi ska besöka Peders aplagård och äta på Havspaviljongen. Att få se solnedgången där är mycket vackert och stämningsfullt.

Varför just till Kökar?

– Jag var där när jag var 12 år och 19 år och jag längtar ofta tillbaka. Nu vill jag visa Kökar för mina barn och barnbarn.

Vad är speciellt med just Kökar?

– Åh, det är mycket som är speciellt och jag trivs alldeles särskilt bra med Kökarsborna. Där råder lugn, man behöver ingen klocka, alla tidsbegrepp är som bortblåsta.

Var bor ni annars på Åland?

– Vi bor i två stugor i Eckerö,

Stannar ni lång tid?

– Nej, bara en vecka. Jag hade gärna stannat längre.

När en ålänning kommer till Helsingfors, vad tycker du vi ska besöka då?

– Sveaborg först och främst, men också Brunnsparken är fin att promenera i och ett besök på café Ursula där rekommenderas. En annan speciell plats är Tempelplatsens kyrka.