DELA
Foto: Leo Sarling

”Det finns en harmonisk helhet”

Det är torsdag eftermiddag och utanför Alandica samlas förväntansfulla fantasy-fans för att besöka evenemanget Archipelacon. Där står också Vilgot Strömsholm just avstigen från färjan och med evenemangets programblad i högsta hugg.

– Jag kommer från Raseborg och är här för Archipelacon, så jag vet inte om jag egentligen räknas som turist. Evenemanget tilltalar mig eftersom jag är intresserad av fantasy, men mest science-fiction.

Vad är det bästa med science-fiction?

– Man får läsa om intressanta nya världar. Det är intressant med mänsklighetens framsteg. Inte bara negativ utveckling utan också mycket positiv.

Finns det någon författare du ser extra mycket fram emot?

– Jag håller just nu på att läsa Karin Tidbeck. Hon skriver underliga berättelser i en genre som kallas Nordic weird. Det är hennes första och hittills enda bok Amatka jag läser.

Vad vill du mer hinna göra på Åland?

– Jag skulle vilja titta runt lite i stan. Jag är trädintresserad så jag skulle vilja få syn på någon idegran. De växer inte vilt i Finland men på Åland lär det finnas på en del öar.

Vad tycker du om Mariehamn?

– Det är ett trevligt och snyggt ställe. Det är också en ren och lugn stad med en behaglig blandning av byggnader utan höga hus. Det finns en harmonisk helhet.

Vad rekommenderar du från din hemort?

– Jag skulle nog rekommendera Ekenäs. Det är en vacker stad, lite som Mariehamn. Där kan man besöka Ramsholmen och Högholmen. Det är fina ställen att promenera på och betrakta arkitekturen. På Ramsholmen hittar man också Finlands högsta alm.