DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>MYCKET STÄNGT Dagens turist Kevin Voo kom till en lugn plats där han på söndagen gjorde sitt endagsbesök.

”Det är en lugn plats”

Årets första ”Dagens turist” hittar vi sittande på en bänk i Sundblomsskvären. Han heter Kevin Voo och kommer från ön Borneo i Malaysia.

Vad gör på Åland?

– Jag kom med färjan på morgonen och är bara på besök för en dag.

Vad är ditt första intryck?

– Det är en lugn plats. Fast jag såg några påfåglar vid Lilla holmen. Jag har bara sett påfåglar i bur tidigare så när de började gala fick jag en chock.

– Många platser är stängda på söndagar, jag antar att det beror på att det inte finns tillräckligt mycket människor i staden.

Vad gör du då du inte besöker Åland?

– Just nu bor jag i Sverige på grund av mina magistersstudier i fysik i Uppsala. Jag har också ett eget företag där jag jobbar som privatlärare i matematik.

Varför kom du till Åland?

– Jag har aldrig varit här och tänkte att jag måste besöka ön.

Du kom hit med färjan, vad tycker du om alkoholkulturen på båtarna?

– I Malaysia brukar vi inte göra så. Vi har också många öar och kryssningar men folk åker till öarna för att ha roligt på dem och inte på själva båtturen.

Skulle du rekommendera Åland som ett resmål?

– Om man har extra tid och har besökt alla andra obligatoriska turistsställen som Helsingfors och St. Petersburg kan man komma hit.

Vad ska man se om man åker till Borneo?

– Gunung Kinabalu, det är ett av regionens högsta berg. Man kan också åka till öarna utanför Borneo. Där har man filmat in den amerikanska dokusopan Survivors (Robinson, reds. anm.). Om man tycker om att dyka ska man också komma till Borneo för vi har några av världens finaste platser att dyka på. Dessutom är det inte lika turistigt som Thailand.