DELA
Foto: Erkki Santamala

Dagens turist Ronel Z-Alandy, Filippinerna

Ronel Z-Alandy har jobbat på kryssningsfartyg i tjugo år och är sedan sex år kabinsteward på kryssningsfartyget M/S Artania, som under måndagen besökte Mariehamn. Han har ledigt några timmar under eftermiddagen när Nyan träffar honom utanför fartyget.

Vad har du för planer i dag?

– Jag ska gå runt i Mariehamn och sedan ska jag hitta WiFi för att ringa min familj i Filippinerna. Det finns på fartyget, men det är ändå bättre på land.

Hur länge sedan träffade du din familj?

– Jag gick ombord på fartyget i Manilla i mars och återvänder till Filippinerna i oktober eller november. Då blir det flyg tillbaka.

Hur är det att vara ifrån dem så länge?

– Det går bra. Mina barn är vuxna. Jag har en son som är elektroingenjör och två döttrar som båda jobbar som sjuksköterskor – en i Saudi-Arabien och en i Singapore.

Är det ditt första besök på Åland?

– Nej, jag har varit här många gånger förut. Det är en väldigt trevlig stad och alla människor är så vänliga. Alla filippiner borde komma hit till Europa på semester.

Vilken är den största skillnaden?

– Den största skillnaden är vädret – det är väldigt hett där borta. Vi brukar åka till staden Baguio i bergen för att söka svalkan, inte som här – att man i stället åker till värmen.

Har du några andra filippinska turistmål att rekommendera?

– Det finns väldigt fina, vita stränder i Boracay. Det är en tre milsvid lång sandstrand med flera hotellkomplex och ett bra nattliv. Det tar nära två timmar med flyg från Manilla.