DELA
Foto: Heidi Hendersson

”Viktigt för mig att prata svenska”

Alejandra Sanchez lyser upp när Nyan hejar på henne utanför biblioteket. Hon har bott på Åland i åtta månader och vill inte missa en chans att öva sin svenska.

– Jag går en intensivkurs på Medis. Det är väldigt viktigt för mig att prata svenska.

Alejandra är född i Colombia, men har bott en stor del av sitt liv i Spanien. För några år sedan var hon på besök till Åland och charmades av vår lilla ö.

– Jag vill att min dotter Sofia ska få en bra utbildning och växa upp i en bra kultur. Jag gillar Åland, folk är väldigt snälla här. Jag är väldigt lycklig här, säger Alexandra som jobbar som inredningsarkitekt och grafisk designer.

På fritiden spenderar hon tid med tvåårige dottern, som är en fena på svenska hon med.

– Jag är förvånad över hur snabbt Sofia översätter från spanska till svenska, säger Alejandra och tar upp sin mobil och visar ett klipp där dottern sjunger en inlevelsefull version av Bä, bä, vita lamm.

Den lilla familjen bor i Haraldsby, men tycker om att köra runt och upptäcka Åland.

– Vi far ofta till Kastelholm. Jag tycker om att komma ut ur tunneln vid Uffe på berget och köra ut på bron. Det känns som att alla möjligheter är öppna för en när man tittar ut över vattnet.

Alejandra skulle gärna umgås mer med andra ålänningar, men säger att det kan vara lite svårt att hitta nya vänner på grund av språkbarriärerna.

– Men det är lätt för mig eftersom jag pratar med alla, säger hon med ett skratt.

Och hon ger inte upp i första taget då det är här hon har bestämt sig för att bo.

– Det här är mitt hem.

Vem skulle du vilja hälsa till?

– Ida Jansson, hon har ett bra projekt där hon fotar folk med olika nationaliteter på Åland. Hon har fotat mig och Sofia. Lycka till med projektet, Ida!