DELA

”Vi vill tacka alla som tagit emot oss här!”

Fiolbyggaren Jonas Borgmästars och hans fru Kerstin Borgmästars är på väg med Skiftet till Sottunga när vi möter dem. De är båda pensionerade lärare bosatta i Esse i Österbotten.
Hur kommer det sig att ni är här?
– Min mamma kom från Sottunga, säger Kerstin. Så vi är här för att hälsa på kusinerna och gå till mormors grav. Vi har också hälsat på mina systrars barn, som bor här.
Hur länge stannar ni?
– Vi tar tåget till Esse på fredag, berättar Jonas. Vi har haft mycket program den här veckan. Vi kom i måndags, blev mötta av Kerstins kusin Hildi Engblom och så har vi varit runt och hälsat på många. Vi har blivit så väl mottagna över allt!
– Tyvärr blev vi tvungna att fara förbi Runar och Ragnar Jansson när vi var i Geta. Vi var så sena och ville inte väcka upp dem, säger Kerstin.
Har ni några andra planer för sommaren?
– Ja, på lördag ska jag och några spelmän i Esse spela på ett pensionärshem, säger Jonas. Det är deras årliga grillfest, en spelning man alltid kan räkna med. Så besöker vi alltid folkmusikfestivalen i Kaustby i mitten av juli.
Vad får man inte missa, om man besöker Esse?
– Esse å, säger Jonas. Den är fantastiskt vacker, där den löper som ett pärlband genom bygden. Över lag är Esse en bra plats. Som uttrycket säger: det finns bara två sorters människor. Essebor, och de som skulle vilja vara essebor!

Ida Kronholm

ida.kronholm@nyan.ax