DELA
Foto: Ida K Jansson

”Vi värnar om viktiga resurser”

Dagens ålänning David Ståhlman är fiskeentusiast och en av de som kom på idén men att de sänka ner de insamlade julgranarna i sjöar för att göra fiskbon. Nya Åland träffar honom i Mariehamn där gänget som samlar in julgranarna håller på och samlas innan det är dags att ge sig iväg.

Hur kom du på den här idén med att sänka ner granarna i sjöar?

– Det var en idé som svenska sportfiskare hade börjat med ifjol i Stockholm och gjort ett event av det. Vi tyckte det var en bra grej, vi värnar om de resurser vi tycker är viktiga.

Hur går det till?

– Det är andra året i rad som vi är med och samlar in granarna. Efteråt förvaras de i väntan på att det blir rätt isläge att föra ut dem.

Var någonstans sänker ni ner dem?

– På lite olika ställen där vi har markägarens tillstånd. Just nu har vi kanske en handfull platser som vi vet. Det ska vara grunda ställen, det blir inte bara gäddbon utan man kan nog kalla det för fiskbon. Det som fiskar äter lockas också dit och det blir som ett litet miniekosystem av det hela.

Hur många granar sänker ni ner?

– Det beror lite på hur många ställen vi kan sänka ner dem på. Ifjol hade vi ett traktorlass med cirka hundra granar och jag antar att det blir minst lika många i år. Om vi har fler platser kan vi sänka ner fler.

Hur är det samla in granar?

– Det är nog riktigt skoj!

Vem vill du hälsa till?

– Alla sportfiskeentusiaster och eventuella möjliga markägare vi kan få tillstånd av.