DELA
Foto: Heidi Hendersson<07_Bildrubrik>EKONOM Isac Boman har filosoferat kring ekonomi i helgen. ”Idag lever vi i en berättelse som bygger på att vi lever i en stor maskin och att vi tjänar ett mekaniskt system. Jag inspireras av organiska berättelser där vi inte bara är kuggar i ett stort hjul, där vi samarbetar mer än tävlar med varandra.”

”Vi måste förändra något, frågan är bara hur”

Isac Boman hittar vi på Ålands Natur och Miljös kontor i Sjökvarteret där han i helgen deltagit i en workshop med fokus på nya ekonomiska system.

Vad förde dig hit?

– Jag har studerat nationalekonomi och den här workshopen ligger nära mina hjärtefrågor. Jag skulle vilja använda min utbildning till något som tjänar Åland och bidra till att vi föregår med gott exempel på det ekonomiska och samhälleliga planet.

Under workshopen har man bland annat brainstormat kring vilka värden man tycker är viktiga och visionerat ett samhälle där det ekonomiska fokuset inte enbart ligger på pengar. Själv har Isac forskat kring alternativa penningsystem och nätverksekonomi.

– Vi har funderat kring hur det skulle se ut i praktiken. I dagens läge är det störst fokus på marknadsekonomin och statens planekonomi, så vi glömmer ofta bort att vi till en viss del också lever i en nätverksekonomi med ideella tjänster och varor. Det ena systemet utesluter inte det andra, de kan finnas parallellt med varandra och man kan utveckla dem samtidigt.

Varifrån kommer ditt intresse för ekonomi?

– Jag var från början intresserad av politik och satt under gymnasiet med i något som hette Ålands ungdomsråd. Sedan förstod jag hur mycket pengar styr samhället och därför valde jag att studera ekonomi för att lära mig mer. Det är uppenbart att vi måste förändra något, frågan är bara hur.

Vad tar du med dig från workshopen?

– Inspiration och hopp om att vi kan göra något bra i de här banorna på Åland. Vi är ett litet samhälle och har förutsättningarna att göra det.

Vem skulle du vilja hälsa till?

– Till min mormor Brita och till min farfar Tore.