DELA

”Vi har rest i tre månader redan”

Dagens turister är två riktiga äventyrare. Nyan träffar dem när de står och fixar med sina väskor och cyklar på Torggatan i Mariehamn.
De heter Julien Rose-Rosette och Margaux Monget och det är ingen vanlig semester de är på.
Varifrån kommer ni?
– Vi kommer från Lyon i Frankrike.
Vad gör ni här på Åland?
– Vi är ute på en cykelresa runt Europa som har hållit på i tre månader redan. När vi var i Helsingfors fick vi höra talas om Åland så vi tog färjan till Långnäs och tog oss sedan in till stan. Vi har bott på Gröna Uddens Camping och nu är vi på väg till hamnen för att ta färjan till Stockholm. Tyvärr har vi inte hunnit göra så mycket, men det är en väldigt fin plats.
Var har ni varit tidigare?
– Vi har cyklat från Lyon via Kroatien, Italien, Österrike, Polen, Estland och Lettland. Nu ska vi vidare till Sverige och därifrån tar vi oss genom Danmark, Holland och Belgien tillbaka till Frankrike och sedan cyklar vi runt där ett tag. Det är ett riktigt projekt som har en egen hemsida.
Vad kan man se och göra om man är i Lyon?
– Lyon är inte en turiststad på samma sätt som till exempel Paris så det kommer inte lika mycket folk dit, men det finns mycket att se. Det finns många historiska monument, bland annat ett över den franska motståndsrörelsen, en vacker katedral och vårt eget ”Eiffeltorn”, La tour métallique de Fourvière.

Felix Quarnström

felix.quarnstrom@nyan.ax