DELA

”Vi grillar på juldan, oavsett väder”

På en antikrunda träffar vi på Erik Johansson som äger en antik- och kuriosabutik i Mariehamn
Varför antik?
– Vet inte riktigt, gammalt är fint. Det blir inte tråkigt för det kommer nytt in till butiken hela tiden. Jag brukar kalla det överraskningsbutiken, man kan köpa till exempel en julklapp och kunna garantera att ingen annan har en likadan. Att sälja gammalt är även miljövänligt. Sen tycker jag så mycket om mina kunder som gör jobbet lite roligare.
Är det mycket jobb?
– Det blir en del. Vi får minst en billast med nya prylar varje dag.
Har du gjort något annat?
– Jag har aldrig studerat. Jag började i branschen och startade eget vid 18 och har trivts riktigt bra hittills! Jobbade även som importör och torghandlare. Vi kom från Stockholm för 5 år sedan och flyttade hit. Det var det bästa jag någonsin gjort!
Varför flyttade ni hit?
– Det är så bra folk här och det tycker resten av familjen också. Vi har haft stuga här och firat jul och liknande på Åland sen många år tillbaka.
Har du något resmål?
– Vi brukar resa till Turkiet och Grekland en gång om året. Man hinner inte resa så mycket när man måste jobba hela veckorna.
Hurdan är en idealisk vinter?
– Mild, helst runt 5-6 grader varmt och ingen slask.
Vad tycker du om jul?
– Jag är barnsligt förtjust i julen. Vi äter inte julmat på julen dock. Vi brukar äta kalkon på julafton och grilla oavsett väder på juldagen. Julen är så mysig och härlig tid som göra att jag gillar det.
Vem vill du hälsa till?
– Min familj och alla mina kunder.

Text och foto:
Nemi Snellman (praktikant)