DELA
Foto: Stefan ÖhbergBACKUP Peter Löfgren förklarar vad hostingcentret är. Det används som bland annat backup och säkerhetsgaranti för företagsservrar.

”Vi erbjuder en säker driftsmiljö”

På Ålands telekommunikations invigning av det nya hostingcentret i Ålands telefons lokaler i Jomala träffar Nya Åland Peter Löfgren, som gärna visar oss huset och förklarar vad ett hostingcenter är för något.

– Vi hyr ut plats inne i centret till bolag som inte har plats för sina servrar, säger han. Vi erbjuder en säker driftsmiljö, med kylsystem och övervakning. Man kan också ha det som backup för servrarna, om företagets databaser förstörs eller brinner upp, finns det fortfarande kvar här.

Vad händer om blixten skulle slå ner i hostingcentret ?

– Det vet jag inte, men det är ju inte så stor risk. Blixten leds ofta ner via luftkablar och det har inte vi, vi har bara jordkablar. Dessutom använder vi plastkablar som leder ström dåligt i stället för koppar- och fiberkablar.

Är hostingcentret bombsäkert?

– Nej, då är det nog inte lämpligt om man vill ha den säkerhetsgarantin. Då ska man ha det under marken, till exempel i Bergsskyddet.

Hur mycket kostar det att hyra plats här?

– Jag har inte siffrorna i huvudet, det kan variera från kund till kund. Det beror på hur mycket plats man vill ha och hur stort kundens strömbehov är.

Kan man besöka centret som kund?

– Jo, alla som hyr utrymme får en egen nyckel och kod så man kan komma hit när man vill.

Vem vill sedan du hälsa till?

– Då vill jag hälsa till min son Dino och hans mamma.

Elvira Lobråten (prao)