DELA
Foto: Veronika Åström

”Vi brände alla broar och köpte hus här”

På söndagen anordnade Mångkulturella föreningen en målarträff på Mariehamns stadsbibliotek. En av de medverkande var konstnären Alexandra Trizna, ursprungligen från St. Petersburg i Ryssland, nu boende i Finström Pålsböle

– Jag har bott här på Åland i två år, innan dess bodde jag i Stockholm i sex år, säger hon.

Vilka länder finns representerade här i dag?

– Iran, Ryssland, Lettland, Filippinerna, Rumänien, Ukraina, Åland och fastlandet.

Vad gör ni här i dag?

– Vi skapar ett kollage. Alla ska göra porträtt, som vi sedan placerar runt Ålandsflaggan. Vi ska medverka på utställningen Åländsk identitet som har vernissage den 23 november på Galleri Skarpans.

Varför flyttade du hit?

– Jag älskar Åland. Vi var här en gång för fyra år sedan för att besöka vänner här. Åland passade oss perfekt och vi började prata om att prova flytta hit. Vi brände alla broar i Stockholm och köpte hus här. När vi väl flyttade hit stämde allt och jag har inte ångrat mig. Vi har också träffat mycket folk som delar samma passion i livet.

Vad är bra med Åland?

– Jag trivs i ett litet land som har allt. Det finns mycket natur men Mariehamn är också en livlig stad med mycket kulturliv och affärsverksamhet. Sedan är all byråkrati lättare här och man behöver aldrig stå i kö.

Vem vill du hälsa till?

– Jag vill hälsa till Mauritz Roos i Lumparland. Det var vännen som vi först besökte här på Åland och det är absolut tack vare honom vi flyttade hit.