DELA

”Vi bilar runt på Åland”

Turistsäsongen går mot sitt slut. I höstsolen i Sjökvarteret i Mariehamn sitter Leena Egelstig från Stockholm som blir säsongens sista turist på Nyans sista sida. Från och med nu blir det istället dagens ålänning.
Vad har du gjort på Åland?
– Jag har bara gått runt och tittat. När min man har varit här och arbetat har jag varit här flera gånger under de senaste två åren. Nu har han varit på ett möte, och jag har inte gjort så mycket, berättar Egelstig.
Har ni några planer för den här gången på Åland?
– Egentligen inte. I morgon tänkte vi bila runt på Ålands östra sida och titta lite. Vi var på den västra sidan under förra året, säger Egelstig.
Hur har det varit på Åland?
– Jag tycker att det har varit jättefint här. Jag kommer själv från Finland, från Tavastehus. Det är lugnt och vackert här, mycket lugnare än i Stockholm, säger Egelstig.
Vad gör du när du inte är på Åland?
– Jag är pensionär, så jag gör allt eller inget, det beror på hur man ser det. Jag leker med barnbarnen. Innan de här två senaste åren hade jag faktiskt aldrig varit här, säger Egelstig.
Det goda prisläget för svenskar med den svaga euron är inget som Egelstig tänkt särskilt mycket på.
– Jaså, de säger att det är billigt numera? Jag har inte köpt någonting, så det är svårt att veta. Det verkar vara hyfsade priser, ungefär samma som hemma. Vi har tidigare varit i Tavastehus, och det kostar nog lika mycket här som där, säger Egelstig.

Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax