DELA
Foto: Ida K Jansson<07_Bildrubrik>PROMENERAR Kurt Erik Branér är ute och promenerar i Haraldsby nästan varje dag tillsammans med hustrun Marianne.

”Vi är nog väldigt säkra här”

Dagens ålänning Kurt Erik Branér i Saltvik Haraldsby är ute och promenerar med sin fru Marianne i solen.

Vart är ni på väg?

– Vi är bara ute och promenerar vår vanliga runda. Vi kallar det för korta rundan i Haraldsby, men i dag får vi nog vända tillbaka för det är så blött.

Vad gör du annars om dagarna?

– Ja du, det är inte så mycket. Röjer snö när det har funnits sådan. Annars har jag mest renoverat hus i Föglö sedan jag blev pensionär.

Vad jobbade du med innan du blev pensionär?

– Jag hade hand om elinstallationer på Kalmers. Jag var där i 34 år.

Hur trivs du som pensionär då?

– Det är väl ganska bra. Det kommer ju pengar, inte så mycket men lite hela tiden. Man gör ju vad man vill nu, förut var man tvungen att göra det man måste.

Hur är det nu med med östra och västra Saltvik – finns det någon konflikt?

– Nja, det där är sedan gammalt, inte så mycket numera. En del säger ju att det finns östra Saltvik, västra Saltvik och BÄSTA Saltvik och det är Haraldsby!

Men det finns ju fortfarande två brandstationer till exempel?

– Ja, det är ju ganska säkert och bra. Och sedan kommer de från Finström också så vi är nog väldigt säkra här om man är orolig för bränder.

– Haraldsby hade ganska dåligt rykte förut. Då vågade folk inte åka igenom här på kvällarna för det var ofta bråk och så, men det är många generationer sedan. Det var när det var sågverk och tegelbruk här.

Men nu är det lugnt här?

– Det får man nog säga. (Skratt.)

Vem vill du hälsa till?

– Jag hälsar till alla bekanta, inte skiljer vi på nån!