DELA

”Vi är första gången på Åland”

Dagens turister träffar vi vid Furulundsgården i Bomarsund. Anna Ljung fotograferar kompisen och kollegan Anna Hammond framför hyrbilen som de två tjejerna har hyrt för att köra runt på Åland med.
Nyan hakar på.
Hej, ni ser ut som tvättäkta turister. Varifrån kommer ni?
– Vi kommer från Örebro och det är första gången vi är på Åland. Jag har velat åka hit jättelänge, jag har hört så mycket bra om Åland. Och man kommer faktiskt hit snabbt, säger Anna Ljung.
Vad har du hört för bra om Åland?
– Att det finns mycket historiskt att se, att det finns fina badstränder, vacker natur och trevliga människor.
Har verkligheten motsvarat förväntningarna?
– Ja, absolut, mer än vi hade trott!
Vad har ni gjort hittills?
– I tisdags tittade vi på Mariehamn och var också ombord på Pommern. I dag (onsdag) kör vi runt på Åland i vår hyrbil. Vi ska se Bomarsund, Kastelholms slott och kyrkorna. Vi har en karta och så får vi se vart det bär av.
Jag anar ett historiskt intresse här. Ägnar ni er åt sådant annars?
– Bara som hobby. Vi jobbar båda på skatteverket i Örebro. Tidigare har vi besökt bland annat Florens i Italien. Där finns det mycket att se!
Är det här också sista gången ni besöker Åland?
– Nej. Vi ska kanske hyra stuga här och komma tillbaka nästa sommar. Det finns ett lugn här, och vad vi har förstått så är det inte lika turisttätt i augusti som i juli.
Vad får jag inte missa om jag kommer som turist till Örebro?
– Slottet mitt i stan. Det är en gammal borg där bland andra Gustav Vasa har bott. I år är det dessutom jubileumsår – 200 år har gått sedan fransmannen Jean Baptiste Bernadotte blev Sveriges kung och hela kungafamiljen kommer till Örebro senare den här månaden. Då är vi på plats, säger Anna och Anna som betecknar sig som ”halvrojalister”.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax