DELA
Foto: Anne SjökvistMÅNGGÅNGSPÅSAR Eva Dahlén vill att barnbarnen också ska få uppleva nöjet att simma i havet och hoppas att folk slutar använda plastpåsar.

”Värsta algsoppan någonsin i sommar”

Bakom Röda Korsets Mariehamnsavdelnings bord på Möjligheternas Torg står Eva Dahlén med ett gäng vita tygpåsar framför sig.

Vad är det där?

– Det är miljövänliga påsar att köpa frukt och grönsaker i så man inte behöver ta de miljöfarliga tunna plastpåsarna i butiken. Om man förvarar påsarna i tygkassen eller korgen man handlar i är det lättare att komma ihåg att ta den också.

Var får man tag i påsarna?

– Vi säljer dem här i dag och på Röda Kors-gården annars. De kostar 2,30 euro styck.

Tycker du att plastpåsar ska förbjudas?

– Jag tycker inte att vi ska ha ett förbudssamhälle. Alla här får fri skolgång där man får lära sig om miljön och jag tror människan är så intelligent att hon själv förstår att vi måste sluta använda plastpåsar.

Är du själv miljömedveten?

– Så klart. Jag bor ute på Järsö med vatten på tre sidor runt tomten och i sommar har det varit mer alger än någonsin tidigare. Det stinker som från ett avlopp och är tjockt som soppa. Jag har en kennel med hundar som går lösa och jag har tre små barnbarn som jag vill ska få nöjet att leka i havet. Medan jag jobbade var jag förvaltningssekreterare på ÅMHM så jag vet vad jag pratar om. Nedsmutsningen av havet påverkar allt levande.

Hur länge har du varit aktiv i Röda Korset?

– Sedan jag gick i pension och fick tid. Min mamma var med och startade Röda Kors-gården och både den och organisationen ligger mig varmt om hjärtat. Jag är med i damkommittén som träffas varje torsdag och tillverkar saker till marknaderna. Där får jag utlopp för min kreativa ådra.