DELA
Foto: Amanda Näsman<07_Bildrubrik>ÄLSKAR TRÄNING Victor Börman behöver inget nyårslöfte för att hålla i sin träning. I år ser han fram emot fem stora löptävlingar.

”Träning hjälper mot reumatism”

Nyan besöker Avancia på Neptunigatan i Mariehamn. Januari månad är något av eldorado för gymmen. Det är då många nybörjare brukar göra slag i saken och börja träna – för att infria sina nyårslöften.

I receptionen står platschefen och dagens ålänning Victor Börman som noterar ett uppsving i antalet besökare varje år i januari.

– Jo, det är nu ruschen börjar. Vi kör dessutom medlemsvecka och öppet hus den här veckan så det är full fart, säger Victor Börman.

Får ni behålla ”nyårslöftesgymmarna” eller lägger de av i mars?

– Vi ser en trend i att de som börjar träna i januari fortsätter året runt i högre grad än tidigare. För fem, sex år sen var det mer vanligt med att de som skulle infria sina nyårslöften satte i gång och tränade i januari och slutade i mars.

Vad ska man tänka på för att orka hålla i sin träning?

– Variera den, våga prova nya koncept, gå inte ut för hårt och ta gärna hjälp av en personlig tränare. Det är rimligare att börja lite lugnt med ett par pass i veckan för att därefter trappa upp om man känner för det.

Hur mycket tränar du själv?

– Nästan varje dag. Jag varierar min träning och kör löpning tre-fyra gånger i veckan och tre-fyra gympass.

Är det ett nyårslöfte?

– Nej, det är mer än livsstil. Jag tänker inte på att jag tränar, men jag har kommit i gång med löpträningen nu och gjorde mitt första maraton i fjol. Det var en stor sak för mig eftersom jag har reumatism. I år siktar jag på fem lopp totalt, där Stockholm marathon (42 km) och Ultravasan (90 km) är huvudmålen.

Hur mycket hjälper träningen att stå emot reumatismen?

– Träningen hjälper absolut till mot sjukdomen. Det är väl mycket därför jag förespråkar så mycket träning, för jag vet vad den kan göra för folk.

Avslutningsvis får du skicka en hälsning. Vem vill du rikta den till?

– Till alla våra kunder, och min fru Emelie.