DELA
Foto: Karin Erlandsson

”Till hösten blir maten stabbigare”

Lene-Maj Johansson har varit egenföretagare sen 1998, och sedan några år tillbaka äger hon en delikatessbutik i Mariehamn.

– Vi har också catering och lunchrestaurangen vid Rönngården.

Vad vill folk äta på sommaren, och vad efterfrågas på hösten?

– I sommar, då värmen dessutom varit extrem, har det varit mycket skaldjur och lätta sallader. Till hösten blir maten stabbigare, helstekta oxfiléer och ryggbiffar. Ingen vill äta ryggbiff i trettio graders värme.

Har de åländska delikatessprodukterna ökat de senaste åren?

– På sätt och vis, men mycket av det lokalproducerade är säsongsbetonat. Vi har jättefina råvaror på Åland och producenterna har blivit mycket duktiga.

– Men producenterna måste också välja: endera säljs produkten i matbutikerna, eller i delikatessbutikerna. Kunderna som kommer hit vill ha det exklusiva, och producenterna får välja vilken linje de väljer.

Har du haft semester i år?

– Nej, jag vill inte ha semester under turistsäsongen, jag vill hellre erbjuda service. Så jag ska ha semester i september.

Vad ska du göra under semestern?

– Jag har ett grönsaksland och ett blomland som jag tycker mycket om. Vi bor nära en sötvattensjö, så jag har faktiskt kunnat vattna hela sommaren. Mina hallonbuskar är enorma.

Vem vill du hälsa till?

– Till alla kunderna. Jag är den som brukar mejla med kunderna inför en catering, vi träffas sällan. Så nu hälsar jag istället.