DELA

”Som något slags sagoland”

Nina Pökkyla och Petri Mäkelä heter dagens turister, som vi snubblar över på Torggatan. De har en lång resa bakom sig. I går kom de till Åland ifrån Rovaniemi.
– Vi bor på hotell Havsvidden i Geta, säger Nina.
– I går låg vi på en klippa vid havet hela dagen och läste och solade, fortsätter Petri.
– Det är härligt här. Men vi kommer nog att åka vidare i morgon redan. Vi siktar på att vara i Helsingfors på fredag, skjuter Nina in.
Hur ser planerna ut för idag?
– Vi besöker Mariehamn över dagen. Vi har redan varit och tittat på Pommern. Vi var aldrig ombord på skeppet, men det var roligt att se alla båtar i hamnen. Nu ska vi strosa runt och gå i lite affärer, svarar Nina.
– Kanske tar vi oss en kopp kaffe någonstans, säger Petri.
Vad var det som lockade med Åland?
– Jag har aldrig varit här förr, svarar Nina och Petri säger:
– Jag var här på klassresa för kanske 20 år sedan, så jag minns inte så mycket av det. Vi tänkte att det var värt ett besök.
– Åland är som något slags sagoland här mitt emellan Sverige och Finland. Man vet inte riktigt i vilket land man befinner sig. Det är stor skillnad om man jämför Åland med resten av Finland, menar Nina.
– Till exempel har vi funderat på om man får behålla den åländska registreringsskylten om man köper en bil här och tar den med till riket, säger Petri. Det skulle vara roligt att ha en sån bil i Rovaniemi.
Är det inte otroligt mycket mygg i Rovaniemi nu?
– Jo, den här sommaren har det varit hemskt! svarar de enhälligt.
– Men det finns sånt som är trevligt där också, till exempel massvis med blåbär och hjortron. På sommaren och hösten kan man vandra och övernatta i skogen, berättar Nina.
– På vintern är det såklart väldigt populärt att skida. Dessutom kan man hälsa på tomten varje dag året runt, fyller Petri i.

LINNEA TILLEMA