DELA
Foto: Lisa Bergkvist<07_Bildrubrik>TRÄDGÅRDSBITEN Arja Hampf i trivs med att vara pensionär, bland annat för att hon har mycket tid att vara i trädgården.

”Skulle ha pensionerat mig vid tjugo”

Dagens ålänning, Arja Hampf i Kumlinge, sitter på väg till Alfågeln på väg mot Brändö. Hon ska vidare till Umeå via Åbo och Vasa för att hälsa på sin syster. Arja drev under många år Remmarina stugby, hotell och gästhamn i Kumlinge, men är numera pensionär.

– Skulle jag ha vetat hur roligt det är att vara pensionär så skulle jag ha pensionerat mig vid tjugo, säger hon med ett skratt.

– Det är så skönt när man kan göra precis vad som helst. Jag har sju barnbarn och jag kan fara och hälsa på dem när jag vill.

Så du saknar inte att jobba?

– Inte alls. Jag älskar att vara i trädgården också. Där är jag från morgon till kväll, fast det inte syns vad jag har gjort där.

Vad har du på gång i trädgården just nu?

– Just nu ska jag börja med lådplantering. Det passar bra när man blir gammal så man inte behöver vara så krokig. I den första ska jag plantera krukväxter, men i en tänker jag plantera potatis.

Hur var det att driva stugby?

– Det var hemskt roligt, men jobbigt. Jag jobbade från morgon till kväll och var inte ledig en dag på hela sommaren.

Vad gjorde du på vintern då?

– Då jobbade jag i olika länder runt om i Europa. Så fort sista gruppen hade åkt packade jag min bil och körde iväg. Bland annat jobbade jag på ett slott som var hotell i Österrike. Det var bra att få lite andra vyer och se vart turismen var på väg. Sedan kom jag hem på våren med nya idéer.

Dagens ålänning får alltid hälsa till någon. Vem vill du hälsa till?

– Jag hälsar till mina barn Robert, Patrik och Greger och barnbarnen Matilda, Ninni, Albin, Hilda, Sunna, Birna och Ragnveig.<”Byline tfn”>