DELA
Foto: PraoFRÅN KUND TILL ÄGARE Krisanti Pettersson brukade besöka en loppis i norra Mariehamn, men när loppisen lade ner tog hon själv över verksamheten.

”Senare vill jag starta café”

Inne på en loppis i norra Mariehamn är det full fart. Trots att det är mitt på dagen är det mycket folk i lokalen. På de många olika borden ligger allt från barnkläder till leksaker och dataspel. Allt är till salu. I ett lite undangömt fikarum längst in i butiken hittar vi Krisanti Pettersson från Mariehamn som äger loppisen.

Vad är det bästa med att jobba här?

– Att man hela tiden får träffa nya och trevliga människor.

Hur gick det till när du blev ägare här?

– Jag var själv kund här förut och en dag berättade en vän till mig att loppisen skulle läggas ner. Hon berättade också att loppisen var hennes livs största glädje, att det är här hon träffar vänner och fyndar varor. Samma dag tog jag kontakt med fastighetens ägare och frågade om byggnaden skulle rivas eller bara hyras ut igen. Den skulle bara hyras ut sade han. Då bestämde jag mig för att hyra byggnaden och fortsätta med loppisen. Huset bredvid håller på att renoveras just nu. Där planerar jag senare att starta ett café.

Det börjar ju bli varmare nu, längtar du efter våren och sommaren?

– Ja, det är klart. Ingen vill ju ha vinter och kallt. (Skratt.)

Om du fick resa vart som helst i världen helt gratis, vart skulle du resa då?

– Det är svårt att säga. Jag har redan varit i både Mexiko och Thailand. Men om det skulle vara helt gratis måste jag nog säga New York. Fast på våren i sådana fall, på hösten är det för kallt.

Till sist får dagens ålänning alltid hälsa till någon. Vem vill du hälsa till?

– Jag vill hälsa en glad valborg åt alla våra kunder!

 Ivar Jansson