DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Sällan folktomt på Asterholma”

Dagens ålänning Hans-Olof Gustavsson är maskinskötare och däcksare på skärgårdsfärjan Frida II som trafikerar på Asterholmalinjen i Brändö mellan Torsholma, Lappo och Asterholma.

Han är född i Föglö men bor nu i Torsholma tillsammans med sambon Tanja Husell.

Hans-Olof har starka band till Asterholma därifrån hans farmor kommer.

– Far min har ärvt barndomshemmanet och farmors morbrors och mosters hemman på Asterholma, öns största enskilda hemman, berättar Hans-Olof.

Ni har inte tänkt flytta till Asterholma, du och sambon?

– Nej. Vi har just precis byggt ett nytt hus i Torsholma och flyttade nyligen in. Just nu håller jag på och färdigställer båthuset. Men vi har ju stället på Asterholma ändå. Det ligger mig varmt om hjärtat.

Han har jobbat på Frida II, som trafikerar linjen Torsholma-Lappo-Asterholma, sedan 2011.

– Vintertid är det mest trafik på Lappo-Torsholma. Till Asterholma är det endast bokningstrafik enligt turlista. Men det är nästan alltid nån som ska till eller från Asterholma också på vintern, det är sällan folktomt där.

Vad gör du när du inte jobbar på Frida II och bygger på båthuset?

– Jag är binäringsfiskare. Mest fiskar jag abborre och sik.

Hur är tillgången på fisk?

– Man ska förstås veta var den är, och allmänt taget har fisken nog minskat. Men vattnet verkar ganska friskt med mycket hötter och det är ju ett bra tecken.

Och till sist, vem vill du hälsa till?

– Jag vill hälsa till farmors syster Hjördis Sjövall som bor i Mariehamn på vintrarna och ute på Asterholma på somrarna.