DELA
Foto: Annica Lindström<07_Bildrubrik>TIDSFÖRDRIV Jun Nagamori och sonen Fred passade på att läsa Bamse i väntan på att förkylningen skulle släppa.

”Orwell är en stor humanist”

Dagens ålänning Jun Nagamori hittar vi bland bokhyllorna på stadsbiblioteket i Mariehamn. Vanliga arbetsdagar brukar Jun inte ha möjlighet att strosa omkring på biblioteket eftersom han är läkare. Men då hans egen 3-åriga son Fred drabbats av höstens influensavåg bestämde de sig för att ta en tur via biblioteket innan det blev dags för att hämta Freds syster på dagis.

Vad brukar ni låna?

– Fred tycker väldigt mycket om Jan Lööfs böcker. Sagan om det röda äpplet, böckerna om Skrotnisse och Morfar är sjörövare.

– Vi försöker också läsa böcker på finska för att upprätthålla finskan. Men det är utmanande eftersom utbudet inte är lika stort som på svenska förstås.

Varför läser ni finska böcker?

– Min mamma är från Finland och jag försöker upprätthålla finska så gott det går. Det är ett lite knepigt projekt eftersom jag pratar mycket bättre svenska än finska.

Vilka böcker läser du själv?

– Jag är lite dålig på att lämna tillbaka böcker så det blir nästan billigare att beställa på nätet om man ska betala böter för böckerna.

Vad är ditt bästa lästips för i höstens mörka kvällar?

– Den polske journalisten Ryszard Kapuscinskis essä På resa med Herodotos. Kapuscinski har en nyfikenhet på världen.

– George Orwells Down and Out in Paris and London är också bra. Orwell är en stor humanist och i dessa tider finns det plats för en sådan författare.

Det kan ju vara lite kepigt att hitta tid för att läsa böcker, speciellt då man har små barn. Hur gör du för att hinna läsa?

– Jag hittar inte riktigt tid för att läsa, förutom på kvällarna när barnen har lagt sig. Då läser jag också mycket litteratur via jobbet.

Vem vill ni hälsa till?
– Till alla barnen på dagis, säger Fred.

– Till min pappa, säger Jun.