DELA
Foto: Lisa Bergkvist<07_Bildrubrik>UTFLYTTAD Siv Mattsson-Eklund bodde tidigare på Åland, men har nu flyttat till Nagu. Hon är glad att bo närmare barn och barnbarn, men saknar Åland lite.

”Mer liv och rörelse här”

Dagens ålänning står och tittar på kläder utanför en butik i Mariehamn när Nya Åland får tag i henne.

Siv Mattsson-Eklund heter hon och har egentligen flyttat härifrån för ett drygt år sedan, men är nu på besök för att hälsa på sin man, Lars Eklund, som fortfarande bor kvar.

– Jag har köpt ett hus i Nagu så jag har flyttat dit. Det är närmre barn och barnbarn. Tanken är att Lars också ska flytta dit när han går i pension i januari, berättar hon.

På Åland arbetade Siv i Hammarland inom omsorgen och nu har hon ett liknande arbete i Pargas.

– Det är väldigt trevligt. Det är personligt och jag trivs med kollegorna. Jag har arbetat lite inom handeln förut också, men jag är hemvårdarutbildad så jag har kommit tillbaka till det.

Är det något du passar på att göra när du är tillbaka på Åland?

– Att dansa! Vi dansar styrdans som det kallas. Sedan hade jag tänkt att gå och bowla och så hoppas jag att stöta på något bekant ansikte här på stan. Vi ska också åka ut en sväng med båt tillsammans med några vänner.

Saknar du Åland?

– Ja, lite grann. Det är mer liv och rörelse här. Det märks ju att turistsäsongen är över, men det är ändå mer människor i rörelse än där jag bor nu.

Hur går det att ha ett distansförhållande då?

– Det går bra hittills, men vi har ju åkt väldigt mycket färja. Mest har det varit Lars som har åkt till mig så nu kände jag att jag måste åka den här helgen.

Vem vill du hälsa till?

– Jag vill hälsa till alla jag känner här på Åland och speciellt till mina gamla kollegor på Åkersvängen i Hammarland.