DELA

”Måste hem och skörda honungen”

Bernt Flatnes och Inger Carina Stene sitter på en bänk vid bouleplanen vid Badhusparken i Mariehamn och pustar ut i värmen. På bordet framför dem ligger en karta över Mariehamn, en karta som inte hunnit komma till väldigt mycket användning den här gången.
– Vi kom i natt och åker med eftermiddagsfärjan så vi har inte hunnit med så mycket den här gången. Men nu har vi sett lite och vet mer till nästa gång.
Så det kanske blir ett återbesök?
– Ja det kan hända, Åland är jättefint.
Varifrån kommer ni då?
– Vi körde över från Umeå till Vasa, sedan åkte vi ner till Helsingfors, nu är vi på Åland och sedan bär det av hemåt igen via Stockholm.
Och var är hem?
– I Snåsa i Norge. Det är en liten ort på ungefär 2500 personer som ligger rätt nära svenska gränsen och rätt nära Norges mittpunkt. Vi startade i måndags och ska vara på jobb måndagen efter så det blir snabbvisiter överallt.
Brukar ni allt resa med en sån fart?
– Ja vi får så lov att resa effektivt eftersom vi har en biodling där hemma. Vi hinner turista en vecka, sen måste vi tillbaka för att skörda, tappa och röra honungen.
Vad kan ni rekommendera oss som önskar turista i Snåsa?
– Vi har en stor nationalpark som sträcker sig över många kommunener, Blåfjella-skjaekerjella Nationalpark. Vi kan rekommendera Snåsa för såna som vill fiska och vandra, vi har också 2000 fiskevatten i Snåsa och Norges sjätte största insjö Snåsavattnet.

Sara Othman