DELA
Foto: Annika Orre

”Märket är ett eget radioland”

På Möjligheternas torg i Mariehamn i lördags hade en många meter hög mast rests. Dagens ålänning Maria Kaunismaa berättar vad masten har använts till under dagen.

– Ålands radioamatörer har haft radiostationen i gång på två meter på frekvensen 145 megahertz. Vi har pratat med de åländska radioamatörerna och en del har varit här på torget, en del har pratat hemifrån eller från bilen.

Masten behöver inte stå på marken som den gjorde under lördagen.

– En del har masten på hustaket, på bilen eller på balkongen. Antennen som sitter längst uppe får gärna sitta ganska högt.

Hur gör du när du sänder?

– När jag sänder härifrån har jag en mikrofon och sänder till en förstärkarstation, en repeater, som finns på Dalkarbyberget.

Vem pratar du med som radioamatör?

– Hemma pratar jag med Åland men mest med övriga Europa. Vem jag pratar med beror på vem som råkar finnas på frekvensen. Vi tävlar ofta för att få så många som möjligt på frekvensen.

– Jag försöker få så många öar som möjligt med. Förra helgen var det fyrhelg över hela världen och då är många ute på fyrar och sänder. Jag har tidigare varit på Märket som faktiskt är ett eget radioland vid sidan av Åland. Det finns bara ungefär 300 radioländer i hela världen så det är ju ganska roligt att Märket är ett av dem.

Vilka språk pratar du?

– Svenska, finska, engelska. Och när jag åker till bergstoppar i Ungern och Slovakien pratar jag ungerska och ryska, säger Maria som är språklärare till yrket.