DELA

”Man bildar ljud som egentligen inte finns”

Birgitta Karlsson från Lemland är dagens ålänning. Hon jobbar deltid som brottsutredare vid polisen i Mariehamn.
Det är väl ett spännande yrke?
– Ja, det händer en hel del. Vi rapporterar frekvent till media, men visst utreds mycket annat också utöver det som står i tidningarna.
Just i dag är Birgitta Karlsson ledig. Hon har åkt hemifrån för att byta ut en radioapparat som sonen Marius fick i födelsedagspresent på treårsdagen i fredags.
– Den fungerade inte, nu har vi bytt den mot en ny.
Helgen gick i kalasandets tecken. På lördagen stod en inflyttningsfest hos några kompisar på programmet och på söndagen firades Marius med ett släktkalas. Annars tillbringar Birgitta Karlsson gärna lediga helger i trädgården. Trädgårdsarbete är ett av hennes stora intressen, tillsammans med körsång.
– Jag sjunger i flera körer. Projektkören till exempel, och så är jag med i en barbershopkonstellation.
Birgitta Karlsson berättar att barbershop är en rolig sångstil.
– Om man är duktig kan man bilda ljud som egentligen inte finns. Det är vissa övertoner som skapas, ett slags ringande ljud.
I höst är det meningen att Medborgarinstitutet ska ordna en kurs i barbershopsång. Jenni Nurmi, dirigent för Lady Shave Porvoo Chorus – den enda registrerade barbershopkören för kvinnor i Finland – ska leda kursen som går på veckoslut.
– Kursen blir av om 30 personer anmäler sig. Jag hoppas verkligen den ordnas. Jag uppmanar alla som tycker om att sjunga att söka, de kommer inte att ångra sig.
Till slut skickar Birgitta Karlsson den obligatoriska dagens ålänning-hälsningen:
– Jag hälsar till Marius pappa Marcus Sandberg samt till Marius mormor och farmor.

Text och foto:

malin.lundberg@nyan.ax