DELA

”Leva och låt leva”

Yvonne Dugin vandrar över Lilla Holmen. Hon ser lite drömmande ut när hon betraktar de få fåglar som inte ännu har flytt vinterns vandrande kyla.
Vad gör du här?
– Pensionärer har bara fritid. Jag har just varit och promenerat och sen vinterbadat. Jag badar flera gånger i veckan för att det är så skönt. Jag blir så varm efteråt. Det är uppiggande!
Tycker du om naturen i allmänhet?
– Jo. Jo. Hösten är ju supervacker. Det är trevligt att plocka svampar att gå i skogen men inte att bli biten av fästingar. De gillar mig.
Varför tror du fästingarna gillar just dig specifikt?
– Ja. Om jag bara skulle veta. Jag har försökt med allt. Jag har stoppat vitlök i stövlarna och använt medel och allt möjligt.
Hur är det att vara pensionär?
– Inte är det så lätt att bli pensionär. Jag har jobbat 44 år. Nu när jag är nybliven pensionär vet jag inte riktigt alltid vad som ska göras. Det är viktigt att ha något att göra. Många pensionärer jag känner har så mycket att göra men jag övar ännu.
När blev du pensionär?
– I somras. Nej, det var fel! Nu har jag semestrarna jag har tagit ut från jobbet. Sen efter det blir jag på riktig pensionär. Det är första januari vill säga. Nu när jag har jobbat så länge blir det mycket semester.
Vilket är ditt livsmotto?
– Leva och låt leva. Släpp alla fördomar.
Vem vill du hälsa till?
– Ja. Nu vet jag vilka jag vill hälsa till! Till alla som inte har fått en hälsning av dagens ålänning.

Anouk de Vries