DELA

”Lev i nuet och välj med hjärtat!”

I snöslasket utanför Pilsnermackan står Anne Hage från Mariehamn. Hon ser ovanligt brunbränd ut för en åländsk dam i februari.
Har du varit på resa?
– Jo, jag har just kommit hem från Indien där jag varit i tre månader.
Oj, det låter skönt. Vad gjorde du där?
– Jag pluggade ayurveda och gjorde rekognoseringar av ayurveda-ställen i Kerala för mitt företag Veda Tours, som ordnar resor till Indien.
Vad är ayurveda?
– Det kunde jag prata länge om, men kort sagt är den en form av indisk läkekonst med mångtusenårig historia. En typ av alternativ medicin alltså.
Hur har du blivit intresserad av det?
– Jag hade stora problem med min rygg för några år sedan och sökte olika sätt att bli hjälpt. Jag läste om ayurveda och beslöt mig för att testa, så jag reste till Indien och blev bra i ryggen. Det var faktiskt min indiske läkare som tyckte att jag skulle börja ordna ayurveda-resor.
Är det många ålänningar som far på ayurveda-resor?
– Inte ännu, men intresset för ayurveda ökar i hela västvärlden på grund av den intensiva livsstilen vi har. Många söker alternativa tänkesätt för kropp och själ. På resorna får man prova på olika ayurveda-behandlingar, meditiation och yoga. Och så får man förstås allt det andra på köpet; indisk kultur, sol och värme.
När far du till Indien nästa gång?
– I mitten av maj, jag ska vara där och ta emot en grupp som kommer i början av juni.
Har du något gott ayurveda-råd till ålänningarna?
– Lev i nuet och välj med hjärtat!
Och vem vill du hälsa till?
– Till alla nära och kära.

Anne Sjökvist