DELA

”Kvinnans euro är 84 cent”

Dagens ålänning Inge-May Juslenius möter vi på Torggatan i Mariehamn där hon står och delar ut guldpengar och tioeurossedlar till förbipasserade. Vänder man på tioeurossedeln visar det sig vara reklam för att uppmärksamma löneskillnaden mellan män och kvinnor i samhället. Vårdfacket Tehy Åland, som Juslenius är organisationssekreterare för, är ett av fackförbunden som står bakom kampanjen.

– I dag är en kvinnas euro 84 cent. Det betyder att kvinnor från och med i dag (läs söndag) jobbar gratis till årets slut, säger Juslenius.

Hur ska vi få jämställda löner?

– Man ska inte göra skillnad på kvinnor och män utan se på uppgiftens svårighetsgrad.

Med sig har hon Johan Ramsland från tjänstemannacentralorganisationen STTK-Åland. Ett av grundproblemen, menar de, är att flickor väljer yrken som traditionellt är kvinnodominerade och pojkar väljer branscher som anses vara manliga yrken.

– Det handlar om kultur och det är ganska svårt att bryta sig från strömmen. För 50 år sedan hade vi knappt en enda kvinna inom STTK, i dag är tio procent av våra medlemmar kvinnor. Det är fortfarande jättelågt, säger Ramsland.

Är ni för könskvotering?

– Inte just nu, men jag tror det är viktigt att sätta press så att kvinnor får komma med och får högre löner, säger Juslenius

– Kvotering får inte vara första prioritet men om två personer har samma meriter kan könet få vara en faktor, säger Ramsland.

Vem vill ni hälsa till?

– Till den nya landskapsregeringen. De har en viktig uppgift om jämställda löner ska förverkligas, säger Juslenius och Ramsland.