DELA

”Knallens är en festlokal”

Birgitta Wasström står bakom kassan i Knallens minilivs och café i Sund Finby. Hon vispar i en såsskål emellan varven i köket, hon dukar av borden, hon kollar varorna i diskarna.
Knallens har blivit en samlingspunkt där ute på Finbyåkrarna. Hit kommer folk på lunch och på eftermiddagskaffe. Men också – överraskande nog – här hålls faktiskt en del kalas därtill.
– Jodå, vi är en festlokal, säger hon. I höstas var det kalas en kväll och tack vare att vi fått verandan inglasad kunde folk sitta ute långt ut på kvällen, infravärme finns förstås och vi har också vinrättigheter.
Hur länge har ni funnits nu?
– Sedan 2010.
Är det du som driver Knallen?
– Nejdå, jag är en av fyra anställda. Ägaren heter Dick Holmberg.
Vad skulle du säga Knallens betyder för Sundsborna?
– Jättemycket. När den andra matbutiken stängde blev det mycket värt att slippa åka till Godby bara för en liter mjölk. Hit kommer folk när de glömt köpa något och många äldre uppskattar att det finns en liten butik på nära håll Moppekillarna kommer också, tankar sina moppar och dricker kaffe eller köper godis. Så här är Sundsbor i alla åldrar.
Hur mycket öppet har ni?
– Vi har öppet alla dagar! Jodå, vi hade öppet också på juldagen, 12.00 till 18.00. Annars är det tio till tio som gäller, alla dagar. Vi är nog ganska ensamma på Åland med att ha så generösa öppethållningstider.
Nu får du skicka hälsningar också.
– Jag vill först och främst hälsa till mina föräldrar Elis och Gunell Englund i Kumlinge. Och får jag skicka ytterligare en hälsning så tänker jag på mina svärföräldrar i Ingå, som faktiskt läser Nyan, de heter Atti och Sven Wasström.

Kiki Alberius-Forsman