DELA

”Julen ska firas avdigitaliserad”

Skådespelaren och ölkonnässören Jonas Danielsson ser framemot en lugn jul.
– Det är ytterst få dagar då man kan få lugn och ro, men juldagen är en av dem. Då tänker jag koppla ner, stänga av telefonen och vara avdigitaliserad. Det tycker jag fler borde vara.
Men julaftonen, den tillbringas i lag med familjen och ibland i tomteskrud.
– Nu har jag ju en katt som heter Nisse, så det är perfekt! Hon följer med på mina tomterundor, hon är kompis med de här flygande renarna.
Hur ser en typisk julafton ut för dig?
– Jag och farsan hugger en gran kvällen före, men jag klär granen på morgon. Sen gör jag mig i ordning för att träffa familjen och så äter vi julmiddag. När jag bodde på Kumlinge gick vi till kyrkan på juldagen. St:a Anna kyrka är fantastiskt fin kyrka.
Vad bör det finnas på julbordet?
– Nästan vad som helst! Men det får gärna vara en liten joker, något nytt varje år. Ifjol lagade jag en julkorv, det var roligt och jättegott. men annars är inlagda fiskrätter nog favoriten. Sill kan man variera i evigheter, det är där mesta smakerna på julbordet finns.
Och vad blir det för julöl?
– Jag har en ett år lagrad 6,8 procentig julbock och den ska jag korka nu. Julbocken passar till efterrätten, den ska gärna vara rumstempererad och avnjutas med mörk choklad.

Heidi Hendersson