DELA

”Jag vinner nästan jämt”

Inne i Röda korsgården i centrala Mariehamn sitter tolv damer runt tre av matsalens stora, runda bord. Framför dem sitter Margaretha Karlsson och trycker fram nummer på en maskin som hon sedan ropar upp till de andra: 63. Sexa, trea. Det är den månatliga bingon i Röda korsets regi som är i full gång.
På ett av borden i salen har priserna ställts fram. Där finns bland annat en vattenflaska, ett par ljusa skor och några garnnystan – resten har redan gått. Damerna vinner nämligen en hel del och en av dem som oftast får bingo utses snabbt av de andra till dagens ålänning.
Hon heter Margaretha Englund och bor i Mariehamn Hindersböle. Hon berättar att hon brukar försöka komma hit varje gång det arrangeras bingo.
De andra säger att du vinner väldigt mycket. Vad har du vunnit i dag?
– Ja, jag vinner nästan jämt – jag har tur med mig. I dag har jag vunnit en duk och den här vasen. De säger att man ska ha vin i den, men jag tänker ha den som blomvas.
Varför gillar du bingo så mycket?
– Det är roligt att vinna lite. Men också att träffa alla bekanta. Förra året var hemskt olyckligt, det hände flera tråkiga saker, och då är det bra att få komma hit och träffa folk och prata lite.
Vad gör du annars?
– Jag är pensionär, jag fyller 75 i maj. Men innan dess jobbade jag 22 år på Kortvaruboden, på lagret. Jag bar paket från Posten och packade upp och prismärkte varor bland annat.
Var det ett roligt jobb?
– Jo, det var det. De tyckte om mig där och kunde inte föstå hur jag fick plats med alla varor. Jag höll ordning på torpet! Men det var tungt ibland också, att bära alla tunga paket.
Vem vill du hälsa till?
– Jag hälsar till alla mina vänner, de som vill får ta åt sig.

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax