DELA
Foto: Lisa BergkvistFRÅN HELSINGFORS Marcus Branders bor i Mariehamn tillsammans med mamma Maj, pappa Ralf och systern Ellinor. Han flyttade till Åland från Helsingfors i sjuan och går nu andra året på sjömansskolan.

”Jag vill jobba på långfart”

Dagens ålänning hittar vi i landskapets verkstad i Möckelö. Marcus Branders studerar andra årets på sjömansskolan och gör sin praktik i verkstaden.

Hur trivs du på praktiken?

– Jag trivs bra. Jag har fått lära mig mycket.

Vad får du göra?

– Jag meckar med olika saker som kommer in. Jag har bytt lager på pumpmotorn på Skarven till exempel. Nu håller jag på och målar en vägbom. Någon hade kört på den så den hade böjt sig så nu snyggar jag till den lite.

Vad ska du göra sedan efter gymnasiet?

– Först ska jag till militären, jag är från Helsingfors från början och flyttade hit i sjuan. Sedan har jag tänkt fortsätta till högskolan. Mitt mål är att bli chief.

Hur var det att flytta till Åland från Helsingfors?

– Det var annorlunda, väldigt lugnt. I början var det jobbigt eftersom jag inte kände så många, men nu trivs jag bra här.

Tror du att du blir kvar på Åland efter studierna?

– Nej, det tror jag inte. Jag har aldrig tänkt att bo på samma ställe en längre tid, men min plan är att jobba på långfart så då kommer jag ju ändå inte att vara hemma så mycket.

Vem vill du hälsa till?

– Jag hälsar till mina kompisar Poppe Makarainen, Ivan Akkuratov, Samuel Luque Lindelöf och Renee Karlsson.