DELA

”Jag tycker att det är jätteroligt med snö”

Dagens ålänning Emelina Simonlin, 8, är född i Sverige, men uppvuxen på Åland och hemmahörande i Jomala. Och hon stortrivs här på Åland där hon bor tillsammans med sin pappa Ulf, mamma Susann och syster Elin, 7.
– Det är jättekul. Det skulle vara kul att bo i Sverige för där finns farmor och farfar och mina kusiner. Men det är betydligt färre folk här och så behöver man inte vara rädd för någonting. Jag tycker att det är bra här.
Vad finns det att vara rädd för i Sverige som inte finns här på Åland?
– Det finns mer tjuvar och sånt i Sverige, också är det mycket mer trafik där.
Var ni något till Sverige över julen?
– Jo, vi åkte två dagar efter julen. Då var vi till farmor och farfar och mina kusiner. De bor i Göteborg, någonstans där. Det tog nio timmar att åka dit, och det var jobbigt att sitta i bilen hela tiden.
Hur gör man för att det inte ska bli långtråkigt?
– Vi stannade vid bensinmackar, så man fick röra på sig lite. När vi skulle åka hem gick det snabbare, och då åt vi frukost på McDonalds. Där fanns det en lekplats där jag och Elin sprang.
Vad tycker du om snön som har kommit nu?
– Det är jättekul. Jag hoppas att det blir så mycket snö så man kan åka skidor. Men före jul, när vi inte hade lov, kom det snö och då åkte vi skidor på gården. Jag brukar åka längdskidor med mamma.
Brukar du leka något i snön, typ köra snöbollskrig och sånt?
– När det blir kramsnö brukar jag och Elin göra snögubbar och snökojor, också brukar vi åka lite pulka ibland. Det är också kul.
Säkrare att åka pulka och skidor än att köra snöbollskrig?
– (Skratt) Kanske. Jag tycker att det är jätteroligt med snö. I höstas tänkte jag ”oj, tänk om det inte kommer någon snö”. Jag har gått och längtat mycket.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax