DELA
Foto: Prao/ Sara Sjöholm

”Jag trivs bra på Åland”

På fredagsförmiddagen träffar vi Arita Fredriksson som ursprungligen kommer från riket, men har bott på Åland i ungefär femtio år nu. Hon står ensam på Torget vid sitt försäljningsstånd och dricker en kopp kaffe för att hålla värmen uppe i höstkylan.

Hej, vad säljer du för spännande saker i dag?

– Jag säljer olika hembakade bullar, bland annat kanelbullar, sen säljer jag även semlor och vanliga egen odladeblommor man kan ha inomhus.

Hur ofta brukar du vara här?

– Lite nu och då. När jag har tid och hinner med.

Brukar det vara många kunder och andra försäljare på torget?

– Ibland, det beror på. Det är vanligare att det är flera försäljare under helgerna och när det är varmare ute. Nu när det går mot höst minskar försäljningen på grund av dåliga vädret. Det blir kallt när man sitter still hela dagen. Jag tycker att det är trevligt när det är mycket folk så man kan samtala med både kunder och andra försäljare. Även torgvärden är nöjd att det finns försäljning på torget.

Vad gör du när du inte är här på Torget?

– Allt möjligt. Jag har många odlingar hemma och på stugan som jag sköter om.

Vad fick dig att flytta till Åland?

– För ungefär femtio år sen när vi flyttade hit var det dåligt med jobb på fastlandet men här på Åland fanns det gott om jobberbjudanden. Jag trivs bra på Åland. Jag tycker att det är härligt och väldigt vackert här. Jag gillar även att det är så växtrikt och finns många träd.

Och till sist, vem vill du hälsa till ?

– Jag vill hälsa till mina barn och barnbarn.

Lisa Blomqvist (prao)