DELA

”Jag ska träffa min systerdotter”

Dagens ålänning Emilia Liljehage från Brändö Asterholma hittar vi på gatan utanför en matvarubutik i Mariehamn.
Vad ska du göra nu?
– Jag är på väg till apoteket för att köpa handsprit eftersom jag är på väg till Stockholm i dag. Jag vill inte fånga någon influensa eller magsjuka så då är det bäst att vara förberedd, det är så många som är sjuka just nu. Magsjukan skippar jag gärna, har redan klarat av den för i år! Så när jag sitter där på tunnelbanan eller spårvagnen kan jag sitta och sprita händerna.
Vad ska du göra i Sverige?
– Jag ska träffa min systerdotter ocn vara lite barnvakt åt henne. Hon är nio år och vi ska leka radio. Jag har gamla kasettbandspelare jag brukar använda, jag brukar göra det här med alla mina syskons barn. Det är så roligt att ha när de blir äldre och de älskar att göra det! När de blir äldre kan man spela upp det på studentexamen eller bröllop och andra stora evenemang, så kan man få en rolig stund!
Vad gör du annars?
– Jag gör allt möjligt, jag är mycket med barn och ibland jobbar jag på Brändö bibliotek. Ibland är jag också lärare på sjukvårdsutbildningen på högskolan eftersom jag är utbildad läkare, men just nu har jag en paus med läkaryrket.
Längtar du efter att jobba som läkare igen?
– Nej, det gör jag inte, men jag är alltid lite läkare!
Då har vi den sista frågan kvar, vem vill du hälsa till?
– Jag vill hälsa till Elis, det ska bli roligt när han får läsa det här!

Jenny Blomsterlund (prao)